Hulp regelen

Oud worden, en jezelf blijven

Heb je behoefte aan hulp? Hieronder lees je hoe ouderenzorg in Nederland in grote lijnen is geregeld.

Hulp zoeken

Meer informatie over beschikbare hulp kun je hier krijgen:

  • ons CliëntServiceBureau
  • de huisarts
  • de pagina over WMO-loket op de website van de gemeente (Valkenswaard / Heeze-Leende)

Hulp regelen

Waar je de hulp moet regelen, hangt af van het soort hulp dat je wenst. Er zijn twee typen:

> ondersteuning

> medische zorg of hulp bij lichamelijke verzorging

Ondersteuning

Ondersteuning thuis waardoor je zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen, heet een 'voorziening’. Voorzieningen worden geregeld vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Voorbeelden zijn:

WMO-voorziening aanvragen

Een voorziening vraag je aan bij het WMO-loket van de gemeente waar de persoon in kwestie woont. Bij de gemeente Valkenswaard vul je hiervoor hun digitale aanvraagformulier in. In het geval van Heeze-Leende neem je contact op met hun WMO-loket.

Keukentafelgesprek

Na je aanvraag komt er een WMO-consulent van de gemeente bij je thuis voor een keukentafelgesprek. De gemeente heeft zes weken de tijd om dat te regelen. Tijdens dat gesprek onderzoeken jullie onder meer waar behoefte aan is, en of er ook andere mogelijkheden zijn dan het aanvragen van een voorziening. Na enige tijd neemt de gemeente contact met je op over hun conclusie: ze wijzen je aanvraag toe (je krijgt een ‘beschikking’) of ze wijzen het af.

Toewijzing

Voor WMO-ondersteuning betaal je een abonnementstarief van maximaal €20,60 per maand, ongeacht het aantal voorzieningen of het aantal uren dat je afneemt. Voor sommige beschikkingen hanteert de gemeente een wachtlijst. Wil je weten waar jouw aanvraag zich bevindt op de wachtlijst? Neem dan contact op met het WMO-loket.

Wanneer je bij de gemeente aan de beurt bent en je hebt voor Valkenhof gekozen, sturen zij de beschikking naar ons. Wij nemen dan contact met je op om afspraken te maken, bijvoorbeeld over welk moment in de week het beste uitkomt. Meestal start vervolgens binnen twee of drie weken de ondersteuning.

Afwijzing

Wordt je aanvraag afgewezen? Dan heb je nog de mogelijkheid om zelf rechtstreeks ondersteuning af te nemen tegen een particulier tarief. Dat kan ook bij Valkenhof.

Medische zorg of hulp bij lichamelijke verzorging

Als iemand vanwege fysieke beperkingen niet meer in staat is tot de dagdagelijkse zorg voor zichzelf, is er medische zorg of hulp bij lichamelijke verzorging nodig. Denk aan:

  • Douchen
  • Steunkousen aantrekken
  • Medicatie nemen
  • Wondverzorging

Zorg aanvragen

Dit soort zorg aanvragen doe je niet bij de gemeente, maar bij een zorgaanbieder die je zelf kiest. Valkenhof is één van de mogelijke aanbieders. Deze zorg wordt niet gefinancierd door de WMO, maar door de ziektekostenverzekering of vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wijkverpleegkundige

Een wijkpleegkundige van de zorgorganisatie komt dan bij je thuis om te kijken en te horen wat nodig is. Als de wijkverpleegkundige besluit dat er zorg nodig is, regelt de wijkverpleegkundige die voor je. Ook fijn voor jou: een wijkverpleegkundige weet alles van zorgmiddelen, welke vergoed worden en waar je ze het beste kunt halen. Je bent dus ook een hoop wijzer na een bezoek van de wijkverpleegkundige.

Planbare zorg en ondersteuning

Medische zorg en lichamelijke ondersteuning die niet acuut is (ook wel ‘planbaar’ genoemd) vergoedt je basiszorgverzekering. Dat geldt dus onder meer voor de voorbeelden van hierboven, maar ook voor de uren van de verpleegkundige en de kosten van hulpmiddelen. Je hoeft deze kosten dus ook niet vanuit je eigen risico te betalen.

Onplanbare zorg en ondersteuning

Komt het zover dat de zorg die iemand nodig heeft niet meer planbaar is, en dat er daarom 24 uur hulp beschikbaar moet zijn? Dan vraagt de huisarts of Valkenhof in overleg met jou een zogenaamde ‘Wlz-indicatie’ aan. Er zijn gradaties in indicaties, oplopend in zorguren.

Of je de indicatie waar je om gevraagd hebt krijgt, bepaalt het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Vaak kan de zorg die nodig is thuis gegeven worden. Wordt de zorg te complex, dan is een verhuizing naar een verpleeghuis mogelijk. Voor zorg vanuit de Wlz betaal je een eigen bijdrage.